Pernah makan singgang daging? Fenomena orang buat singgang daging ni bila time Raya Qurban je..among my family lah..daging bukan keutamaan sangat..bau hanyir daging and most of the reason yang tak berapa nak femes daging ni sebab dah ada yang mula pakai gigi pelesu (palsu) ngehehe..
Yang special nye singgang daging ni bau dia wangi sangat sebab combination biji ketumbar dengan BELACAN!
- cili padi
- ketumbar (ditumbuk kasar)
- asam keping (lagi banyak lagi masam lagi sedap)
- halia (dihiris)
- bawang putih (dihiris)
- bawang merah (dihiris)
- belacan
- lengkuas (dihiris)
- air rebusan daging
- daging empuk ( dihiris nipis ---senang nak kunyah)
- garam
- gula
--- satukan bahan-bahan tu semua dalam periuk.
--- rasa dia mestilah masam2 sedap!
--- cukup rasa dan mendidih boleh tutup api dapur tuh and hidangkan dengan nasi panas!
No comments:
Post a Comment