}

Monday, 17 November 2014

Yee Mee

Sekarang musim hujan..lagi sedap makan benda benda yang panas kan?Kebetulan family in laws datang melawat kawasan semalam..so hubs take over the kitchen..terajin pulak dia semalam buat brownies dengan yee mee..Family datang kan..sekali sekala merajinkan diri melayan tekak family..

Mula-mula nak buat lontong..baru siap rebus nasi impit je..tak sempat nak buat lagi family dah sampai..tapi MIL dah bawakkan kari ayam dari rumah..so cancel lontong..dah habis makan kari ayam bersama nasi impit dengan roti, hubs buat brownies pulak..saje nak manjakan tekak dengan kek fresh from oven..ahaks!

For dinner I offer lagi nak buat Lontong..tp macam malas pulak..sebab nasi impit macam tak cukup..so I saja gurau dengan hubs..suruh dia buat yee mee..hubs pun muka macam was was..sebab dia takut kuah tak jadi..

Hmm, rupanya MENJADI and lagi sedap dari makan kat kedai..bukan nak puji melangit..bukan nak bodek..tapi seriously sangat sedap.. :') 


Yee Mee sedap :') (makan sambil nangis)


Resepi (sumber dari husband ittew) :

1) garlic and onions (minced)
2) ayam
3) cili kering
4) yee mee
5) sos tiram
6) sos kicap pekat (NOT kicap manis)
7) minyak bijan
8) egg
9) garam/gula
10) cendawan
11) corn starch + air


cara-cara nak buat gravy:

1) goreng garlic/onions (naik bau)
2) masukkan ayam, goreng awhile
3) masukkan sos tiram + kicap pekat + minyak bijan + air..
4) masukkan cili kering and mushroom
5) slow down fire biar ayam masak
6) rasa
7) tambah lebih sos tiram + kicap pekat + minyak bijan + air for more gravy
8) masukkan corn starch + air sikit2 sampai pekat yg kita suka
9) rasa
10) masukkan telur

cara-cara nak hidang 


1) letak yee mee dlm pinggan/mangkuk
2) tuang gravy secukup on it
3) letak sikit sayur rebus (kalau nak)



Note: Resepi tu I tak edit..setulus hati dari hubs sendiri..I copy paste dari email terus masuk dalam blog.. Kuantiti untuk nak letak sos, bawang and minyak tu I rasa hubs main sukat ikut rasa dia je..tapi SEDAP..seriously..NAK LAGI PLEASE! 






No comments:

Post a Comment

Copyright © to Najiha Khairul.