Sambal Sotong 1 Syawal 1438H
Salam & Hi,
Teringat-ingat pulak sambal sotong haritu. Abah dah bosan kot makan lauk raya. Abah request nak sambal sotong. Tengah malas sebenarnya time tu. Tapi semua tercari-cari nasi. Saya masak jugakla untuk abah. Mak dah blend siap-siap cili kisar. Senang cerita tumis jela kan.
Untuk resepi ni saya guna 6 bahan je.
1) Sotong jarum - abah kata rasa dia lebih manis
2) Cili kisar - cili kering+bawang merah+bawang putih+halia
3) Bawang besar- hiris tebal
4) Air asam jawa
5)Bawang merah- mayang
6) Garam,gula
Just panaskan minyak. Tumis bawang merah yang dah dimayang halus. Tunggu naik bau baru masukkan cili kisar. Tumis sampai pecah minyak. Lama sikit pun tak ape. Lagi sedap. Kalau kering masukkan sedikit air. Sikit je tau sebab sotong nanti pun akan keluarkan air.
Letak air asam jawa. Kacau. Perasakan dengan garam dan gula. Bila rasa dah cun baru masukkan sotong dengan hirisan bawang besar. Dah mendidih tu boleh la tutup api dapur dan sedia untuk dihidang. Senang kan? Sotong paling last masuk tau sebab kita taknak liat. Bila makan tu still rasa lembut dan juicy.
Eeee sedap pulak bila teringat. Tapi apakan daya bila dah balik KL ni nak beli seafood pun takut sebab harga sini jauh lebih mahal dari harga dekat pasar kampung. Suami saya berlapang dada bila beli seafood dekat kampung. Murah! Kalau dekat sini jangan harap la. 2-3 ketul pun dah berpuluh ringgit. Bukan ambik yang gemok-gemok pun.
Nak buat shellout?Jauh sekali lah nampaknye. Hihi!
No comments:
Post a Comment