Hari Ahad baru ni mak mertua dengan anak saudara datang rumah. Jadi dah berfikir awal nak masak something untuk mereka. Rasa macam nak makan Mee Udang je pulak. So, Jumaat tu kebetulan ada pasar malam berdekatan dengan rumah I. So sempatla cari bahan-bahan nak buat.
I refer resipi dari Hanis Zalikha. Baru first time jugak I cuba buat Mee Udang. Dulu pernah rasa sekali je. So kali ni i try n error. Tak pasti rasa apa yang patut ada dalam Mee Udang ni. Cuba jelah kan. Kalau tak mencuba, kita takkan tahu.
Anak- anak saudara husband seharian berenang. Memang kena la dengan timing I masak. Dah berenang, mesti penat tambah pulak dengan perut lapar lagi. Diorang naik je dah boleh makan. Ala-ala buffet gitu.
Kalau nak resipi boleh tengok disini ataupun search je dekat google "Mee udang". Resipi Hanis Zalikha tak seratus peratus I ambil. Sebab ada bahan yang takda di rumah.
Jom try!
Bahan-bahan (dikisar):
5 biji bawang merah
6 biji bawang putih
Cili kering (satu mangkuk kecil- direndam)
Belacan (sebesar ibu jari)
Udang kering (setengah mangkuk kecil- direndam)
Sedikit air
Bahan-bahan (celur):
Mee kuning
Sawi
Fishball
Fishcake
Tauhu
Taugeh (yang ni je I tak celur)
Udang hidup- 24 ekor (ini saja yang bukan dicelur tapi direbus asing, jangan buang kepala udang dan air rebusan udang)
Telur (direbus)
Bahan-bahan (lain):
5 asam keping (nak ganti dengan air asam jawa pun boleh)
Air rebusan udang
Limau nipis
Cili merah
Minyak masak
Cara-cara:
1) Boleh start merebus udang hidup dulu. Tunggu sampai udang bertukar warna dan air rebusan mendidih kemudian tutupkan api dapur dan asingkan udang tadi dari air rebusan. Kopek kulit udang dan kepalanya. Asingkan isi udang dalam bekas lain. Blend kulit udang dengan kepala udang bersama air rebusan. Then tapiskan.
2) Kisar bahan-bahan yang perlu dikisar. Panaskan minyak masak dan tumis hingga naik bau dan pecah minyak. Just to ensure yang bahan tumis masak sepenuhnya. Taknak ada orang sakit perut disebabkan bahan tumis tak masak.
3) Masukkan asam keping dengan air rebusan ke dalam tumisan tadi. Kacau rata. Kalau kuah macam tak cukup boleh tambahkan air. Ikut banyak mana yang nak makan bersesuaian dengan mee yang telah dicelur.
4) Perasakan dengan gula dan garam.
-- Apa tunggu lagi kan. Hiasilah mee udang anda seperti gambar diatas. Yang penting kat sini, kuah dia kena sesedap mungkin. Air rebusan udang sedikit sebanyak dapat membantu memberi rasa kepada kuah. Selamat mencuba ya!
No comments:
Post a Comment