Pagi ahad, lepas bangun tidur dah terbayang-bayang nak masak apa untuk brunch. Husband takda keluar berbasikal dengan kawan dia, Yeoh. Walaupun dengan keadaan jerebu yang semakin teruk tapi alhamdulillah, turun jugak hujan di pagi ahad tu walaupun sedikit.
Sementara tunggu husband balik, I siapkan bahan-bahan untuk nasi lemak. Lebihan udang tempoh hari, dihabiskan untuk buat sambal udang. Muak juga kalau makan sambal ikan bilis setiap kali buat nasi lemak.
Kali ni I berhati-hati dengan penggunaan cili kering. Perut husband sangat sensitif. Tak boleh makan pedas sangat. Sometimes bila tak pedas, dia ngomel pulak. Tengok mood dia.
Jom try!
Bahan-bahan (sambal udang):
Udang hidup
Setengah bawang besar (dihiris kasar)
4 ulas bawang putih (dikisar)
3 ulas bawang merah (dikisar)
Sedikit belacan (dikisar)
Sedikit cili kering (dikisar)
Air asam jawa/ asam keping
Garam
Gula
Minyak masak
Cara-cara:
1) Kisar bahan. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau dan pecah minyak.
2) Masukkan air sedikit if nampak bahan tumis tadi kering then masuk air asam jawa/asam keping.
3) Sudah mendidih, masukkan udang dengan bawang besar. Kacau.
4) Perasakan dengan garam dan gula.
Bahan-bahan(nasi lemak):
3 cawan beras
2 setengah cawan air
2 helai daun pandan --simpulkan
Setengah kotak santan
2 ulas bawang putih (mayang halus)
2 ulas bawang merah (mayang halus)
Halia ( mayang halus)
Garam
Cara-cara:
1) Bersihkan beras dan toskan.
2) Masukkan beras didalam rice cooker. Sukat 2 setengah cawan air. Masuk semua bahan-bahan yang dimayang halus bersama dengan daun pandan dan santan.
3) Letak garam sedikit. Kacau rata
4) Biarkan masak.
Bahan-bahan lain:
Telur (direbus/digoreng)
Ikan bilis (digoreng)
Kacang tanah (digoreng)
Timun
Siap!
No comments:
Post a Comment