Food-Frenetic adalah satu sindrom dimana seseorang itu sangat obses atau gila dengan makanan. (i reka je..LOL) To be honest, yes i sangat gilakan makanan tapi tak semua makanan i boleh sumbat. Paling suka dengan food presentation. Setakat ni, i tak pandai sangat nak garnish makanan yang i masak tapi i utamakan RASA.
Thanks to my mama n tok yang banyak bagi tunjuk ajar. Bertuah dapat family yang suka masak and suka try n error ni. But yeah, masakan mak tiada tandingan. Kalau dah balik bercuti pun nak jugak mak yang masakkan. Nak jugak air tangan mak tu. Sekali sekala nak manja kan.
Each time i nak masak, mesti tengok resipi-resipi dalam blog orang. Tak puas hati cari pulak dalam buku/majalah. I ni cerewet sikit. Kena tengok bahan, compare yang mana ok. Paling best i combine 3 resipi then main campak je. Menjadi jugak. Whatever it is, it depends pada kata hati. If u rasa confident and nak modify sikit boleh je. If u nak tiru bulat-bulat ikut resipi orang pun boleh. Resipi turun temurun tu jangan pernah lupa. Macam kes i ni, lauk singgang ikan dengan masak belacan tu satu kemestian. Kalau tak belajar, kempunan lah i sampai bila-bila. Like i said, even kita belajar cara-cara nak masak tapi rasa tu tetap tidak akan sama macam orang tua kita masak.
"Di mana kan ku cari ganti, serupa dengan mu"
My husband pun sometimes suka masak jugak. Tapi dia more to western food and chinese food. One thing i suka bila dia masak, dia sangat teliti. Pandai garnish pulak tu. I ni setakat lauk kampung boleh la buat kan. Sebab memang tekak kampung pun.
That's why i rasa lagi honoured if dapat share all the resipi dalam satu blog. Don't mind if ada orang baca or not, as long ada simpanan dekat sini and tak perlu nak photostate or belek buku-buku resipi lagi dah. Lepas ni boleh tunjuk pada kawan-kawan yang suka bertanya macam ni " Nak resipi boleh?" "Cane ko buat wey?"
Masak dengan hati yang ikhlas, insyaallah dapat bahagiakan semua orang yang menjamu makanan kita tu nanti. Yang tu je prinsip i, nak bagi orang makan hasil dari air tangan kita, masa memasak tu janganla marah-marah, jangan bermasam muka nanti apa yang kita masak tu jadi tak sedap. Bila tak sedap, lagi lah kita emo tak semena kan. Kena happy and tenang je.
Semoga dengan kehadiran tahun 2014 ni harapnya blog ni up-to-date lah. Amin :)
No comments:
Post a Comment