}

Thursday, 23 January 2014

Egg Tart



Rindu nak buat egg tart. Projek ni i selalu buat dengan mak. Kalau buat sorang-sorang i rasa macam ada yang tak lengkap. Yelah, buat sorang-sorang. Emo je buat pastry. Pastu banyak berangan. I tak boleh buat kerja diam-diam. Kena ada riuh rendah. Kalau masak lauk pauk baru kena diam-diam sebab nak fokus.

Buat pastry senang je, sambil gentel-gentel, tumbuk-tumbuk sempat lagi bergosip dengan mak. Sebab tu perlukan teman, sebab benda senang. Tak ambil masa, tak rumit. Sekali buat boleh lah dapat dalam 48-50 biji.

Dulu sebelum kahwin, selalu jamu egg tart ni time raya. Kadang- kadang dapat request dari kawan-kawan sekolah. Roy memang gilakan egg tart ni. First thing bila beraya nak rasa egg tart dulu. My bestfriend Nadia pulak, kalau time raya mesti cari ayam masak merah. Dia tu hantu ayam masak merah. Mesti buat untuk dia.

Tahun ni insyaallah, kalau berkesempatan. Sebab masing-masing dah ada life masing-masing. Raya tiap tahun tak sama dah. Tapi siapa yang taknak menjamu kawan-kawan sekolah dulu kan? Mestila nak. Mestila rindu.

Jom try!

Pastry

Bahan-bahan:

250gm planta/mentega
100gm gula ising
500gm tepung gandum
2 kuning telur
1 sudu besar esen vanilla
2 sudu besar air

Caranya:

1) Ayak tepung dan campurkan gula ke dalam mangkuk campuran.

2) Campurkan planta/mentega dengan tepung tadi. Dalam kes ni tak perlu la nak pakai spatula. I pakai tangan je senang nak ramas bahan tu sampai membentuk jadi "crumbs" kasar. Make sure tangan tu bersih ye.

3) Next step, tambahkan kuning telur, esen vanilla dengan air. Gaul lagi dengan tangan.

4) Bila dah sebati semua adunan tadi bentukkan dia menjadi bola dan sejukkan. Sejukkan tu bukan bermakna kena masukkan dalam fridge. Sejukkan dengan suhu bilik je.

5) Ambil acuan dan terapkan doh tu. I tak measure ketebalan. Tapi pastry jangan terlalu tebal or terlalu nipis. Then ambil garfu, cucukkan pada acuan tadi supaya gelembung angin keluar. Bakar dalam 5-10 minit je dengan suhu 180C.

Inti telur

Bahan-bahan:

(A) 250ml air +100gm gula - dimasak dan biarkan sejuk.

(B) 5 biji telur + 100ml susu cair/segar - sebatikan 2 bahan ni. I guna susu segar. Kadang-kadang guna susu cair. Mana-mana pun boleh.

Caranya:

1) Campurkan bahan (A) dan (B) kedalam bekas dan tapis bahan yang tak larut serta buih.

2) Pastry yang dah dibakar selama 5-10 minit tadi disejukkan sekejap. I selalu buat macam tu utk kasi gap pada pastry. Meanwhile tunggu pastry jadi suam, i bakar acuan yang lain dulu.

3) Bila pastry dah suam-suam baru masukkan inti telur ke dalam acuan pastry tadi dan bakar selama 5-10 minit. Part ini kena selalu perhati jugak sebab kulit pastry cepat masak tapi inti telur still cair. So kena pandai-pandai main dengan masa dan suhu oven.

No comments:

Post a Comment

Copyright © to Najiha Khairul.