}

Wednesday, 22 January 2014

Nasi Impit & Kuah Kacang



Husband la nak makan sangat. Sebab dia obses dengan KACANG. Tapi dia lupa, yang sebenarnya nak buang kulit kacang tu punyela azab. Lepas tu muncung mulut dia boleh sangkut kuali dah. Lepas tu i pulak muncung mulut. Dia lupa jugak kalau i buat muka lagi horror jadinya. Nak tak nak i dengan husband sama-sama menghadap kacang tu. Nasib baik bahan-bahan lain i dah prepare awal.

Actually, kuah kacang ni i dah pernah buat masa raya haji haritu. Kebetulan i tak balik kampung, so i stay rumah mak mertua je. I decide buat ayam masak merah dengan nasi impit kuah kacang. First time attempt without my mom's help. Tapi husband and anak saudara tolong i. Hilang sikit rasa takut.

Sebab nak jamu satu family, i sorang je chef (feeling je lebih). Takut jugak kalau tak menjadi kuah kacang tu. So i study dulu resipi, ikut satu persatu. Previous entry i ada mentioned yang i  ni suka combine banyak resipi and main campak je bahan masak. Yup, itu yang i buat. Try n error je. Bukan yang nak makan tu Chef Wan ke ape kan.

So this time pun sama. I belek-belek 2 3 resipi then hasilnya macam gambar diatas. Kuah kacang ni pada i lah kan sedap dia terletak pada banyak mana serai and udang kering yang kita pakai. Tak tau la bagi sesetengah orang kan, tapi bagi i serai dan udang kering tu akan bagi aroma yang wangi and rasa yang sedap.

Dulu masa arwah moyang I ada lagi, nasi impit dibuat sendiri. Mana ada lagi nasi impit segera. Nasi yang baru masak panas-panas tu transfer dalam bekas lepastu moyang sediakan plastik and towel kecik dimasukkan dalam plastik tu supaya senang nak himpitkan nasi yang tengah panas mengikut saiz bekas.
Sebab tu nasi impit diberi nama :)

Jom try!


Bahan untuk dikisar:

7 batang serai
1 inci halia (i tak ukur pun, main agak je)
1 inci lengkuas (i tak ukur pun, main agak je)
1 mangkuk kecik lada kering (direndam dengan air panas terlebih dahulu)
15 biji bawang merah
9 biji bawang putih
Udang kering(i lebihkan sebab nak bagi rasa and direndam dengan air panas terlebih dahulu)

Bahan-bahan yang lain:

Nasi impit segera
500gm kacang tanah (dibasuh, ditapis, digoreng tanpa minyak)
Asam jawa/ 5 asam keping (i guna asam keping)
1 batang serai (dititik)
1 kotak santan ( i pakai santan kotak yang kecik)
1/4 minyak
Gula merah/ Gula nira
Gula putih
Garam

Caranya:

1) Kacang tanah dibasuh,ditapis dan digoreng tanpa minyak. Bagi dia masak betul-betul. Korang jangan terpedaya tengok kulit dia dah hangus tapi sebenarnya dalam tu tak berapa nak masak lagi. Api kena jaga. Kalau terlalu panas, bahagian luar akan lebih cepat hangus and bahagian dalam kurang masak. Kena pandai perhati. Dah masak tu asingkan dalam bekas, biarkan sejuk baru buang kulit kacang tu (killing part).

2) Masukkan kacang tanah dalam blender. I selalu buat separuh hancur separuh lagi kasar2. Permintaan husband punya pasal.

3) Panaskan minyak, tumis bahan kisar tadi sampai naik bau dan pecah minyak. Lepastu masukkan serai yang dititik tadi beserta dengan asam keping. Kacau lagi.

4) Masukkan air sedikit sebab taknak dia pekat sangat. Agak dah sebati tu baru masukkan kacang yang telah di kisar separuh hancur separuh kasar. Kacau lagi.

5) Masukkan santan. Daripada kotak santan tu jugak I sukat air(about 4 kali sukatan). Kacau and bagi dia mendidih.

6) Jangan lupa masukkan gula merah/ gula nira. I tak pandai nak measure bab-bab untuk bagi rasa ni. Depends on u. Macam i lebihkan gula sikit sebab kuah kacang ni sedap kalau ade rasa manis-manis. Segala rasa kena ada. Masam masin manis and pedas. Kalau semua tu dah ada so ur kuah kacang dah ready untuk dimakan.

Bila suami menjeling dengan senyuman, hati ini pun puas. Alhamdulillah. :)



No comments:

Post a Comment

Copyright © to Najiha Khairul.