}

Thursday, 23 January 2014

Pavlova




Last month ambil cuti panjang sikit dari biasa untuk balik kampung. Husband pun tak kisah. Mak pun dah tertanya-tanya bila nak balik sebab dia tak sabar nak cuba resipi baru. PAVLOVA. Mak bukan tak boleh buat sorang-sorang cuma lagi seronok kalau ada teman. Anak perempuan sorang je kan. I pun tak pernah cuba apatah lagi merasa PAVLOVA ni.

Heard from one of my friends, Pavlova boleh dapat dekat Alexis. One slice is about RM 15. Kalau tak silap i lah. Mahal kan? Dulu memang orang berebut-rebut makan benda ni. Tapi now, daripada berhabis duit RM15 tu dapat one slice je better buat sendiri. Resipi pun bersepah dalam blog. Rugi kalau tak mencuba. Bahan-bahan nak buat takde la costing mana pun. And tak susah, but i ada baca comment dalam blog tu sesetengah kek diorang tak menjadi.

So far, i buat for the first time alhamdulillah menjadi. Cuma i tak tahu bila bakar dalam oven tu samada guna api bawah or atas. So yang tu i main agak jugak. Kejap tukar api atas, kejap tukar api bawah. So texture warna pun balance. Surface bawah pun tak hangus, atas pun cantik je.

Jom try!

Part 1

Bahan-bahan untuk basic "meringue":


1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh cuka makan
1 sudu teh esen vanilla
3/4 cawan gula (i kurangkan sedikit)
4 biji putih telur sahaja (dalam gambar tu i saje letak kuning telur sekali sebab nak buktikan memang kuning telur semata diasingkan)

Caranya:



1) Pukul 4 biji putih telur tadi using stand mixer. I pakai hand mixer senang nak control. Pukul sampai putih telur tu kembang, gebu dan berbuih.

2) Masuk gula sedikit demi sedikit then pukul kan lagi sampai dia jadi pekat dan likat macam dalam gambar no.2 tu. I siap test lagi dengan terbalikkan bowl tu. Since dia punya bahan tak jatuh mengikut graviti, so that's mean meringue i menjadi.

3) Next step baru masukkan tepung jagung,cuka makan and esen vanilla. Kacau sampai sebati macam dalam gambar no. 3.


Part 2




* Panaskan oven terlebih dahulu dengan suhu 150C lebih kurang 15 minit.

1) Sediakan loyang membakar dan letak kat atas tu kertas minyak macam dalam gambar no. 1. Mak i dah siap buat bulatan so that adunan tu akan kekal dalam bulatan tu je. Even shape tak berapa nak bulat sangat tapi Pavlova ni from what i seeing la kan, makin selekeh makin cantik. No need a perfect round shape pun. So jangan gelabah if korang punya bulatan tu tak lawa. Who cares anyway? Nanti masuk perut jugak.

2) After 15 minutes oven dah dipanaskan baru masukkan loyang tu (gambar no.2) I turunkan suhu 130C and bakar dalam 30-45 minit je. Kena selalu perhatikan takut hangus bahagian bawah and atas. I main api atas and bawah selang 10 minit.

3) Bila dah siap bakar, i tak terus keluarkan sebaliknya i bukak pintu oven tu and biarkan kek tu sejuk dekat dalam. I dapat info dari blog so i guna je petua dia bagi. Lebih kurang dalam 15 minit dah boleh keluarkan. Hasilnya macam gambar no. 3

4) Now untuk topping dia pulak, mak i beli dekat pasaraya je. Mana-mana pun boleh dapat. So i measure 1 cup je sebab topping cream ni memang dah manis.

Part 3



1) Kek tu i sempat rasa, i ambil yang pecah-pecah kat tepi  memang rasanya sangat manis. Topping sekadar nak tutup permukaan atas pun dah cukup. Tak perlu banyak-banyak. Nanti dapat kencing manis susah pulak. Part ni husband i sebuk nak main cream tu. Suka buat muka busuk dia depan mak i. Sabar jelah!

2) Letak hirisan buah atas topping tu. Lagi meriah lagi sedap la rasa dia.

*Suppose i tanggalkan kertas minyak tu before hiaskan but then sebab first time so after sejukkan baru i teringat nak buang kertas tu.
Fungsi kertas minyak ni untuk avoid kek tu dari melekat and permukaan bawah tu jadi rata tak pecah-pecah.



No comments:

Post a Comment

Copyright © to Najiha Khairul.