}

Thursday, 23 June 2016

Bergedil Ayam

Salam Ramadhan Kareem,

Masih lagi dalam mood untuk update resepi di blog. Kali ini saya scroll-scroll gambar di dalam handphone dan terjumpa gambar bergedil ayam. Rasanya resepi ini yang paling simple dan tidak memerlukan banyak masa untuk menaip satu persatu resepinya.

Bergedil ayam ini saya dapat dari blog seorang doktor. Dr Fatin Liyana. Memandangkan resepi dia sahaja yang tidak memerlukan banyak bahan dan tidak susah untuk sediakan . Sehingga sekarang saya masih suka menggunakan resepi beliau untuk santapan keluarga.

Saya pilih untuk tidak menggoreng tapi sebaliknya bergedil ayam ini dimasukkan di dalam air fryer.
Rasanya tetap sama dengan bergedil yang digoreng cuma saya pilih untuk ke arah yang lebih sihat dan secara tidak langsung dapat menjimatkan minyak masak.



Bergedil Ayam

Bergedil Ayam

Bahan-bahan
1/2 ayam cincang ( dari paket minced chicken)
2 biji kentang sederhana kecil
1 biji bawang besar - cincang
3 ulas bawang putih - cincang
Sedikit daun bawang - hiris
Sedikit bawang goreng
Sedikit minyak masak untuk menumis
Garam/Lada Sulah/Blackpepper
1 biji telur - pukul

Cara-cara:

1. Rebus kentang dengan secubit garam. Bila kentang seakan lembut tutup api dan toskan. Kemudian lenyekkan menggunakan garfu
2. Tumis bawang besar, bawang putih dan ayam cincang sehingga naik bau dan tutup api.
3. Satukan kentang lenyek, ayam yang ditumis, daun bawang, bawang goreng serta bahan perasa seperti garam, lada sulah dan blackpepper.
4. Bentukkan bahan tadi menjadi bebola dan penyekkan sedikit untuk mendapat size bergedil yang diinginkan.
5. Pukul sebiji telur kemudian celupkan bergedil ke dalam telur dan boleh la di goreng atau di masukkan ke dalam air fryer.
6. Masak sehingga kuning keemasan.




1 comment:

  1. Blah tau brpe suhu dn one mane ye grg gne air fryer ni

    ReplyDelete

Copyright © to Najiha Khairul.