Harini adalah hari ke-19 kita berpuasa. Alhamdulillah, pagi tadi selepas selesai menyelesaikan urusan di bank saya mengajak suami untuk menemani ke pasaraya bagi mendapatkan sedikit barang dapur. Dalam kepala saya harini terasa ingin membuat kuih tradisi Cina iaitu Kuih Ee ( kuih Ee dalam Hokkien bermaksud kuih bulat) atau nama mandarin nya dipanggil Tang Yuen ( bermaksud sup bulat).
Kuih Ee selalunya belah suami saja yang suka makan. Dan secara tradisi nya ia akan di makan setiap kali perayaan Winter Solstice atau dalam bahasa mandarin, Dong Zhi iaitu pada bulan Disember. Semua ahli keluarga belah suami akan berkumpul dan makan bersama. Kuih Ee ini adalah simbol kesatuan keluarga.
Memandangkan suami berdarah Cina Melayu, jadi saya harus mempelajari makanan tradisi kaum Cina sebagai mengekalkan kebudayaan Cina di dalam keluarga saya. Tidak kira dari kaum apa sekalipun, tradisi dan budaya tidak harus kita lupakan.
Di sini saya kongsikan cara pembuatan Kuih Ee ini. Selamat mencuba!
Bebola sebelum dimasak
Kuih Ee | Tang Yuen | Tong Yuen | Glutinous Rice Balls
Bahan-bahan:
100gm tepung pulut
Sedikit air panas
2 cawan air biasa
Satu mangkuk kecil air sejuk
Halia tua (*optional)
Gula batu/melaka/merah
3 helai daun pandan - disimpul
Pewarna ikut suka.
Cara-cara:
1. Gaulkan tepung pulut dengan air panas sehingga membentuk doh lembut, baru campurkan sedikit air biasa untuk mudah menguli.
Kemudian uli sehingga doh lembut tetapi tak melekat pada tangan. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian, bergantung kepada warna yang dihendaki. Biarkan doh asal untuk bebola warna putih.Uli sehingga warna doh itu menjadi sebati. Hanya beberapa titik warna sudah memadai untuk doh.
2. Gulung doh menjadi panjang dan cubit sedikit lalu uli menjadi bebola sebesar syiling 10 sen.Kalau berinti,bolehlah lebih besar lagi. Kalau nak masukkan inti, perlulah leperkan dahulu,masukkan sedikit pes baru diuli menjadi bebola.Letakkan bebola diatas dulang/pinggan leper, jarakkan supaya bebola tidak bersentuhan. Saya melapik dahulu pinggan dengan wrapper supaya bebola tidak melekat di permukaan pinggan.
3. Untuk sirapnya, rebus gula batu/merah/melaka dengan air dan masukkan sepotong halia yang telah ditumbuk dan daun pandan.Kemanisan mengikut citarasa.
4. Masukkan bebola tepung ke air mendidih di dalam periuk lain dan rebus sehingga bebola timbul.Angkat dan rendam dalam air sejuk seketika supaya bebola lebih kenyal dan tidak mudah melekat apabila dimasukkan ke dalam peti sejuk.
5. Hidang bebola yang telah masak dan disejukkan dengan sirap halia.
6. Jika ada lebihan bebola yang belum direbus seeloknya tutup semula bebola dengan wrapper untuk mengekalkan kelembapan doh.
No comments:
Post a Comment