}

Tuesday, 4 February 2014

Air Kacang Soya



Selama ni memang tak pernah merasa air kacang soya dari air tangan family sendiri. Selalu beli dekat pasar malam je takpun beli yang dalam kotak. But my husband tiba-tiba je nak buat air kacang soya sendiri. I tak hairan sangat sebab husband i ni diam-diam berisi. Nampak je muka macam tak pandai masak (sorry sayang) tapi sebenarnya lagi terror ok!

Mula-mula macam pelik je kenapa husband i ni relax sangat. Tak perlu belek resipi ke? Tak perlu compare dengan resipi-resipi yang lain macam i buat selalu tu ke? Dia ada belek resipi through ipad. Baca tak sampai berapa minit je pun terus layan komik pulak.

Terror ni. Tapi i agak dah nak buat air kacang soya ni bukan senang mana pun. Periuk kena besar, bekas nak letak air soya kena prepare banyak-banyak. Husband i relax sangat sampai  2 3 4 bekas dia guna. Kain nak perah soya pun takde. Haha! Kreativiti tu penting. Nasib husband tak mudah panik macam i ni. Ok la. I'll let him handle sendiri.

Jom try!

Bahan-bahan:

250gm kacang soya
Air
Gula

Cara-cara:

1) Rendam kacang soya semalaman.

2) Kisar 2 cawan kacang soya bersama dengan 4 cawan air. Kisar sampai hancur dan tapiskan. Husband tak pakai penapis kain kasa. Pakai penapis biasa je. Hampas soya dibuang.

3) Ulang lagi. Tambahkan air, blend sampai kacang soya tadi tu jadi halus. Kalau boleh sampai hilang serdak kacang soya tu. Tapis. Ikut citarasa masing-masing. Lagi halus lagi sedap nak minum.

4) Rasa-rasa dah puas hati dengan tahap kepekatan air soya yang kita nak boleh lah sediakan periuk untuk proses memasak air kacang soya. Dan api dapur kena pantau jugak. Masak dengan api yang sederhana saja. Kena selalu kacau untuk avoid terjadinya selaput diatas air kacang soya. Actually selaput tu adalah fucuk yang kita selalu letak dalam lontong tu.

5)Kalau ada buih, kena buang buih-buih yang kelihatan diatas permukaan air kacang soya tu. Kita tak perlukan buih-buih ya.

6)Agak-agak dah ada asap-asap kepul diudara tu bolehla perasakan dengan gula. Husband tak pakai daun pandan. Jadinya bau memang original dari kacang soya tu. Tidak mengapa. Asal sedap. Lepas ni tak payah lagi pergi pasar malam beli air soya. Buat sendiri je kat rumah.

Thanks b for the recipe!

No comments:

Post a Comment

Copyright © to Najiha Khairul.