}

Monday, 24 February 2014

Win-Win Situation

Mesti pelik kan kenapa title macamtu. Ni cerita beberapa malam yang lepas la. Masih lagi dalam dilema yang sama "Malam ni nak makan apa?". Entry sebelum ni pun perihal dilema yang sama jugak. Haish!

Win-Win Situation dalam konteks pemakanan keluarga kecil kami, bila mana husband and wife masak menu yang berlainan dalam waktu yang sama. So penat sama-sama, masak sama-sama, dapat makan pun sama-sama. Tiada yang berdukacita, tiada yang murung sebab makan lambat, tiada yang penat masak sorang-sorang. Sama-sama puas hati dengan masakan masing-masing.

Actually, I bertuah sangat-sangat dapat husband yang very helpful. I mengaku la I buat kerja memang messy and careless habis, but husband very teliti, teratur, tersusun, terperinci dan banyak lagi lah ter ter ter dia tuh.
Memang suka kalau husband turun padang sama-sama sebab kerja dapur jadi cepat. I baru letak sudu dalam sinki terus dia basuh. Bagus betul ni! Pastu i bawak keluar lagi sudu lain, yelah nak cedok garam sudu lain, nak merasa sudu lain. Husband I memang tak boleh tengok barang tunggang langgang. Cepat-cepat dia kemas.

Tapi dia suka pokpekpokpek tepi telinga I. Sambil pokpekpokpek tu dia akan basuh pinggan, lap sana lap sini. Tapi I buat tak tahu je sebab I kena fokus untuk memasak. Bila tak dilayan mula lah menjeling! Rasa nak gunting je bulu mata dia tu bagi pendek! (Ok tak penting pun part ni. Hehe)

Anyhow, malam tu dah decide nak masak apa. I masak telur goreng sweet sour, husband pulak masak ikan bilis kentang bercili.





Add on Kicap manis cap Kipas Udang. Memang WIN!

Bahan-bahan ( Telur Sweet n Sour):


Bahan untuk dikisar:
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
Sedikit halia
Sedikit cili kering ( direndam dengan air panas terlebih dahulu)

Bahan lain:
5 biji telur (depends pada tahap kelaparan korang, husband I goreng 5 biji +__ +)
Setengah biji tomato ( dipotong 4)
Setengah biji bawang besar ( dihiris kasar)
1 genggam mix vege
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tomato
Sedikit daun bawang
Sedikit hirisan cili merah
Sedikit air
Garam
Gula
Minyak masak

Cara-cara:

1) Panaskan sedikit minyak untuk menggoreng telur. Ketepikan. 

2) Guna kuali yang sama untuk menumis bahan kisar sehingga naik bau dan pecah minyak. Tumis lama sikit untuk pastikan tumisan betul-betul masak. Takdela sakit perut pulak nanti kan.

3) If tumisan tadi agak kering campurkan sedikit air then campurkan sekali bahan-bahan sos tadi dan juga hirisan bawang besar. Biarkan sekejap sampai hirisan bawang kelayu-layuan.

4) Masukkan hirisan cili merah,daun bawang, mix vege dan tomato. Kacau rata.

5) Perasakan dengan garam dan gula. 

6) Sos sweet sour yang dah siap dimasak boleh la di curahkan diatas telur goreng dadar tadi. Taburkan sedikit hirisan daun bawang keatasnya. Siap!



Bahan-bahan ( Ikan Bilis Kentang Bercili):

Segenggam ikan bilis (dibersihkan)
Sengenggam kacang tanah (dibersihkan)
1 biji kentang dipotong (size terpulang pada hak individu)
Satu sudu makan bahan kisar (refer resipi dekat atas)
Minyak masak
Gula

Cara-cara:

1) Panaskan minyak untuk menggoreng ikan bilis dan kacang tanah. Goreng secara berasingan ya. 

2) Akhir sekali gorengkan kentang yang dipotong tadi sampai masak. Ketepikan. Masukkan satu sudu makan bahan kisar tadi, tumis sampai naik bau. Husband kata agak-agak dah sampai mencucuk hidung. Baru la masukkan ikan bilis dengan kacang tanah tadi. Gorengkan sekali dengan kentang bercili.

3) Perasakan dengan gula dan kacau rata. Siap!








No comments:

Post a Comment

Copyright © to Najiha Khairul.