Husband cakap " U ambil la ayam i tu sikit, buat ayam kicap goreng, yang rebus selebihnya tu let me handle".
Paling simple la untuk makan tengahari semalam. Walaupun kena tunggu giliran nak pakai blender. Husband pun sama sibuk buat air soya sendiri. Bukan main senyum dia sampai ke telinga bila air soya menjadi. Heh! So, sambil i tunggu dia habiskan part dia tu, i prepare bahan-bahan asas nak buat Nasi Ayam.
Jom try!
Bahan-bahan (Perap):
3 ulas bawang putih (kisar)
3 ulas bawang merah (kisar)
Halia (agak-agak memadai dengan bawang: kisar)
Ayam
Cara-cara:
1) Kisar bawang dengan halia dengan sedikit air. Perap dengan ayam lebih kurang 15 minit.
Bahan-bahan (Stok/ Sup):
Air ( sukat lebih sebab i gunakan stok ayam untuk masak nasi)
Hirisan daun bawang
Bawang Goreng
Garam
Gula
Ayam (yang telah diperap 15 minit tadi)
Cara-cara:
1) Didihkan air. Masukkan ayam perap, masukkan sekali kalau ada lebihan perapan ayam tu then tunggu sampai warna ayam tu bertukar jadi warna putih. Toskan ayam. Stok ayam perlu diasingkan terlebih dahulu untuk proses memasak nasi.
2) Untuk buat sup pulak, perasakan dengan garam dan gula. Masuk daun bawang dengan bawang goreng rangup. Bawang goreng boleh buat sendiri atau boleh dibeli di kedai.
Bahan-bahan (Ayam goreng kicap):
Ayam ( yang telah direbus)
1 sudu besar kicap cair
2 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram
2 sudu teh minyak bijan
2 sudu besar stok/sup ayam
Cara-cara;
1) Satukan bahan-bahan diatas dalam mangkuk/ bekas yang besar. Depends pada size ayam.
2) Perapkan bersama ayam rebus tadi selama 15 minit sebelum digoreng. Memang i tak nampak dah ada ayam rebus time ni. Husband i tukar fikiran. Dia suruh perap semua ayam. Pulak!
Bahan-bahan (Nasi):
3 cawan beras
2 helai daun pandan (disimpul)
2 buah pelaga
2 bunga lawang
2 batang kayu manis
Mentega
3 ulas bawang putih (dikisar)
3 ulas bawang merah (dikisar)
Halia (agak-agak memadai dengan bawang: dikisar)
Garam
Gula
Cara-cara:
1) Basuh beras dan toskan.
2) Panaskan periuk nasi. Usually if nak buat nasi ayam/nasi minyak i suka tumis dalam periuk nasi. Ada orang suka tumis dalam kuali. Mana-mana pun boleh. Cairkan mentega.
3) Masukkan bahan kisar beserta daun pandan, buah pelaga, kayu manis, bunga lawang. Tumis sampai naik bau.
4) Bila dah ada bau wangi i masukkan beras then kacau. Memang i akan buat macam tu so that all the bahan cepat mesra dengan beras. Kacau- kacau sekejap then masukkan stok ayam yang awal-awal lagi kita dah reserved untuk masak nasi. Make sure sukatan air dengan beras tu betul. Nanti nasi dah jadi bubur pulak.
5) Perasakan dengan garam dan gula. Yang ni i kena make sure nasi ada rasa. Sebab husband nak sangat makan Nasi Ayam Kosong kan. (NOT!)
6)Biarkan nasi masak.
Bahan-bahan ( Air Lada):
1 1/2 cili merah
4 biji limau nipis ( i takde cuka makan)
3 ulas bawang putih
2 sudu teh stok/sup ayam
Garam
Gula
Cara-cara:
1) Semua bahan diatas dikisar sekali. Perasakan dengan garam dan gula.
--Kalau nak ingat balik time makan tu, memang berselera betul. Memang masing-masing tak bercakap. Fokus makan je. Husband pulak tak makan Nasi Kosong je eh. Dia makan ikut pakej. Hehe :) Alhamdulillah. Boleh bahagiakan perut husband dengan masakan sendiri.
Thanks love, for the delicious Nasi Ayam ;)
ReplyDeletewelcome b :)
ReplyDelete