}

Friday, 21 February 2014

Bihun Goreng



Balik kerja mesti fikir nak masak apa untuk makan malam. Kadang-kadang sampai buntu, tak tahu nak masak apa. Dulu hidup membujang sekadar kenyang or tak makan malam langsung. Tapi bila dah hidup berdua ni, perut husband pun kena fikir jugak. Nak makan luar pun dah tak tahu nak order menu apa. Balik-balik menu yang sama. BOSAN!

Daripada buang duit makan luar, better masak di rumah. Sampai rumah pun takdela lewat mana. Lepas solat maghrib, terus prepare bahan masak. Depends pada menu yang nak dimasak jugak. Tiba-tiba macam rasa nak makan lontong pulak untuk makan malam better makan KFC je. Haha! Jenuh pulak nak potong sayur bagai. Goreng tempe pulak. Masak nasi impit. Alahai!

 Makan malam buat simple-simple sudah. Jimat masa dan tenaga. Asalkan kenyang. Selalu I dengan husband akan discuss dulu dalam kereta nak makan apa. Even sometimes, tak masuk separuh hari bekerja lagi sudah tanya nak makan apa untuk malam ni. Ayoyoyo~

Planning baik punya tapi end up? Makan luar jugak. Heh! Kalau dah mengadap jem hari-hari siapa yang ada mood lagi nak masak di rumah kan? Tapi sebab fikir kos hidup dah tinggi, kena la berjimat. So semalam i buatkan bihun goreng je untuk santapan malam. Simple yet delish!

Jom try!

Bahan-bahan:

1 biji bawang merah
3 biji bawang putih
Sedikit udang kering (direndam dengan air panas)

--bahan diatas dikisar

Setengah paket bihun(direndam dengan air panas)
1 paket perencah Bihun Goreng Adabi
2 biji telur
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan sos cili
1 sudu makan sos tomato
Setengah cili merah (dipotong bulat/menyerong)
Sedikit daun bawang
Sayur sawi (dipotong dan diasingkan batang)
Minyak masak
Garam


Cara-cara:

1) Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah dikisar sehingga garing dan naik bau.

2) Masukkan perencah Bihun Goreng Adabi ke dalam bahan tumis tadi dan kacau rata sehingga naik bau. Letak sedikit air untuk mengelakkan bahan tumis tadi dari hangus dan kering. Sedikit je tau.

3) Campurkan ketiga-tiga sos ke dalam bahan tumis tadi. Kacau rata.

4) Masuk pulak 2 biji telur, potongan cili merah, batang sawi dan potongan daun bawang, biarkan sekejap. Telur tu biarkan separuh masak baru kacau. So nampakla ada telur berketul sikit dalam bihun nanti. Kalau macam nampak kering sangat masuk air sikit je. Nanti takdela bihun nampak kering. Dia akan nampak ala-ala basah and moist gituu.

5) Masuk bihun dan kacau rata. Perasakan dengan garam. Jangan lupa last sekali baru masuk daun sawi. Sebab kita taknak daun sawi tu cepat layu kalau masuk awal-awal.

Siap!

Kalau ada keropok ikan keping tu lagi sedap makan dengan bihun goreng. Selamat menjamu selera! :)




2 comments:

  1. Love arr... Tonight makan what arr?! ><"

    ReplyDelete
  2. hahaha! belum naik kereta lagi dah tanya..next entry im gonna kutuk u kaw-kaw :P

    ReplyDelete

Copyright © to Najiha Khairul.